De Nap

Ontwerp  -  2022

Het grootste deel van de mensheid woont tegenwoordig in een stedelijke omgeving. Een bruisende plek met veel voorzieningen, maar ook een plek met stressfactoren: prikkels vanuit de omgeving, werk gerelateerde stress, maar ook sociale druk die de stedelijke inwoner zichzelf oplegt. Daarnaast is in de stad vaak een gebrek aan groen en een overdaad aan beton en asfalt.

De Nap wil hier een antwoord op bieden: een kleinschalige recreatieve accommodatie waar de bezoeker geborgenheid kan vinden en terug kan gaan naar de eenvoud, kan leven in de natuur, rust kan opzoeken en tot zichzelf kan komen.

Het concept in een notendop

‘Gevallen uit een boom’

De inspiratie voor het concept van De Nap vindt zijn oorsprong in de natuur, gevallen uit een boom in het bos. Een napje van een eikel beschermt de vrucht tijdens de groei en rijping. In plaats van bescherming van een vrucht biedt De Nap bescherming en geborgenheid voor de bezoeker. Een natuurlijke vorm die als het ware een ‘cocon’ vormt, een veilig nest om je letterlijk even terug te trekken uit het hectische leven in de stad.

Exterieur

Om de bescherming van de vrucht te kunnen waarborgen, is een napje zeer hard en bedekt met talrijke schubben. Dit vertaalt zich bij De Nap in een robuuste en natuurlijke gematerialiseerde buitenschil om het gevoel van geborgenheid te versterken. De organische vorm, evenals de gevelbekleding van donker hardhout zorgen ervoor dat het gebouw opgaat in de natuurlijke omgeving. De uniekheid van de verblijven genereren aantrekkingskracht voor zowel de accommodaties als de omgeving.

Vorm

De organische vorm van De Nap resulteert in een aantal duidelijke voordelen. De Nap is het breedst (6 meter) op de lagen waar zoveel mogelijk ruimte wordt gevraagd: de binnenruimte en het dakterras. De Nap is het smalst op de laag waar minder ruimte wordt gevraagd: technische ruimte in combinatie met bad en bed.

De versmalling van de vorm resulteert uiteindelijk in een klein ‘voetprint’ (9 m2) op het maaiveld. De natuur kan als het ware onder het gebouw doorlopen, waardoor het gebouw minder impact heeft op de omgeving.

Loungen, baden en slapen

De flexibiliteit van het interieur vergroot de multifunctionaliteit van de ruimten en vermindert de behoefte aan vierkante meters; dit betekent dat er minder materialen nodig zijn om het gebouw te bouwen, minder energie nodig is om de accommodatie te klimatiseren en dat kleinschaligheid van bebouwing in de omgeving gewaarborgd blijft.

Drie hoofdthema’s laten de bezoeker optimaal tot rust komen: loungen, baden en slapen. Het bouwwerk is ontworpen op een manier dat zicht op de omgeving bij al deze drie thema’s is gewaarborgd.

Interieur

De Nap heeft een luxe interieur, opgetrokken uit natuurlijke materalen. Kenmerkend voor het interieur is de lichte uitstraling door gebruik van zachthout in lichte tinten, dit staat in contrast met de donkere uitstraling van het exterieur. De lichte binnenruimte moet een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van de bezoeker. De sereniteit van de ruimte, het gebruik van natuurlijke materialen in combinatie met zicht naar de groene omgeving laat de bezoeker tot rust komen.

  • Luxe interieur;
    • Hottub (hydromassage bad) / douche
    • Keuken voorzien van kookplaat, recirculatiekap, wasbak en koelkast
    • Twee-persoonsbed
    • Hangtoilet
    • LED-spots, -strips
  • Luchtbehandeling met warmteterugwinning en gebruik makend van lucht-lucht warmtepomp.

Geborgen plek

Dat de binnen verblijfsruimte van 19 m2 zich 1,2 meter boven het maaiveld bevindt vergroot het ‘veilige’ en ‘geborgen’ gevoel; dat men eerst de trap moet beklimmen naar een veilig, hoger gelegen plek. 

Elke accommodatie krijgt een eigen buitenruimte, namelijk een dakterras van 19 m2, waarbij men de geborgenheid van de accommodatie nog voelt en zich tegelijkertijd middenin de natuur begeeft.

Materialisatie

De Nap is gebaseerd op een napje, het omhulsel dat de vrucht van een boom beschermt, de vrucht die uiteindelijk leidt tot het ontstaan van een nieuwe boom. Een zeer duurzaam en hernieuwbaar proces. Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Nap bijna volledig wordt gemaakt van hout, zelfs de isolatie bestaat uit houtvezels. Naast het gebruik van duurzame materialen, speelt energiezuinigheid een belangrijke rol, zo is de isolatie van de wanden maar liefst 240 mm dik.

© De Nap by Studio Jaarsveld

Registered and fully published design EU-IPO